Een woning kopen

Je hebt je droomwoning gevonden! In je hoofd ben je het al aan het inrichten. Maar hoe gaat de aankoop van een woning nu precies in zijn werk? En wat staat je de komende tijd te wachten? Wij hebben het inzichtelijk gemaakt. 

Stap 1: Aanmelden of contact

Heb je interesse om hier te wonen en blijf je graag op de hoogte over STEK? Meld je dan aan als geïnteresseerde voor het nieuwbouwplan via het aanmeldformulier. Je maakt daarvoor een eigen account aan. Met je account krijg je toegang tot jouw gegevens. Wil je meer weten over STEK, neem dan contact op met de makelaars van Nieuw Wonen Twente. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 085 273 2377 of per e-mail via info@nieuwwonentwente.nl.

Stap 2: Interesse of een optie aanvragen

De verkoop van de woningen is gestart. Op het moment zijn er nog een aantal woningen beschikbaar. Je kunt je inschrijven voor één of meerdere woningen via het digitale inschrijfformulier binnen jouw account op de website. Op de pagina aanbod zie je welke woningen nog beschikbaar zijn.

Om iedereen een gelijke kans op een woning te geven wijzen we de woningen toe aan de hand van een financieringsbelofte, woningvoorkeur en aanmeldduur. Je kunt de financieringsbelofte uploaden in het inschrijfformulier binnen je account op de website.  

1. Bouwnummervoorkeur; We maken graag zoveel mogelijk mensen blij met de woning van hun eerste keuze. Is er één geïnteresseerde voor een bouwnummer, dan wordt de woning aan die geïnteresseerde toegewezen. Het kan zijn dat meerdere geïnteresseerden zich inschrijven op een woning. In dat geval kijken we bij het toewijzen of een kandidaat een financieringsbelofte heeft meegestuurd.  


2. Financieringsbelofte; Zijn er meerdere geïnteresseerden voor de woning van jouw eerste keuze, dan kijken we of jij een financieringsbelofte hebt meegestuurd. Een financieringsbelofte is een brief van je hypotheekverstrekker of financieel adviseur waarmee wordt aangegeven dat jij de woning kunt financieren. In het digitale inschrijfformulier, kun je de financieringsbelofte uploaden. 

Voorwaarden financieringsbelofte 
De financieringsbelofte is een gewaarmerkte brief waarin staat wat je bij de bank kunt lenen. Let erop dat erin staat dat jij – bij het door jou opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor jouw gewenste woning kunt lenen of deels uit eigen middelen kunt betalen. Aan je financieel adviseur kun je vragen welke gegevens hij/zij daarvoor nodig heeft. 

De brief laat je opstellen door LIV Hypotheken of je eigen hypotheekadviseur-/ verstrekker. Je kunt deze brief uploaden in je onlineaccount. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Heb je nog vragen over de financieringsbelofte? Neem dan contact op met één van de makelaars of met LIV hypotheken en zij helpen je verder zodat straks je inschrijving compleet is. 

Verklaring aankoop geheel uit eigen vermogen 
Als je de woning helemaal uit eigen middelen financiert, heb je geen financieringsbelofte nodig. In dat geval verklaar je, in het digitale inschrijfformulier dat je de woning wilt aankopen uit eigen vermogen. Het is goed om te weten dat je de verklaring -aankoop geheel uit eigen vermogen- nadat de inschrijving is gesloten niet meer kunt wijzigen. De toewijzing vindt immers plaats op basis van de opgegeven criteria. Als je een woning in optie krijgt en je gaat tot aankoop over, houd er dan ook rekening mee dat de ontbindende voorwaarde 'voorbehoud financiering' in de aannemingsovereenkomst komt te vervallen. 

Hier kun je alvast een voorbeeldbrief financiële check bekijken.

3. Aanmeldduur; Als er meerdere kandidaten zijn met een voorkeur voor een bepaald bouwnummer én een financieringsbelofte hebben, dan wordt gekeken naar het tijdstip van inschrijving.

Jouw inschrijving is persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar. Je kunt je maar één keer inschrijven. 

Hier kun je alvast een voorbeeldbrief financiële check bekijken.

Hierbij verklaar ik dat op ……………………..……… onderstaande persoon/personen de financieringsmogelijkheden bij (naam bank, financieel adviseur of accountant) heeft/hebben laten doorrekenen met betrekking tot het project: 

Naam gebied en/of wijk: ...............
Fase: ...............
Plaatsnaam: ...............

Naam/namen: ...............
Adres: ...............
Woonplaats: ...............

Samen hebben we de situatie doorgerekend en zijn tot de conclusie gekomen dat de koopsom van € ............... op basis van de bij ons bekende gegevens mogelijk moet zijn. 

Deze verklaring is alleen geldig voor bovengenoemd project en is bedoeld als verklaring richting de projectontwikkelaar. Als in de toekomst omstandigheden wijzigen zal voor de hypotheek een nieuwe berekening gemaakt moeten worden. 

Met vriendelijke groet, 

Naam financieel adviseur: ...............
Naam bank of bedrijfsnaam: ...............
Telefoon: ...............
Mail: .......@.........nl

Juist Onjuist
Alleen de brief uploaden Al jouw financiële gegevens naar ons sturen
Pas uploaden nadat de verkoop is gestart Brief mailen vóór Start Verkoop
Het benodigde bedrag vermelden Brief uploaden als deze niet aan alle voorwaarden voldoet
Document is niet ouder dan 3 maanden Brief uploaden als deze ouder is dan 3 maanden

Heb je nog vragen over de financiële check? Neem dan contact op met één van de makelaars of LIV hypotheken en zij helpen je verder zodat straks je inschrijving compleet is.

Stap 3: Optiegesprek

Afspraak makelaar   

Wanneer je een optie een woning hebt gekregen nodigt de makelaar je uit voor een optiegesprek. De makelaar neemt de tijd om samen met jou de verkoopinformatie door te nemen. Hoe ziet het plan er precies uit en welke mogelijkheden zijn er? Als alles is doorgenomen en al je vragen zijn beantwoord, krijg je een week de tijd om er nog eens rustig over na te denken. Of neem je ter plekke al een optie op een woning? Het kan allemaal. Zodra jij aangeeft jouw droomwoning te hebben gevonden, ontvang je een conceptovereenkomst. 

Tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst
In de concept koop-/aannemingsovereenkomst staan alle rechten en plichten omschreven van jou als koper, van de verkoper en het bouwbedrijf. Ben je er zeker van dat dit jouw droomwoning is, dan volgt een afspraak met de makelaar om de overeenkomst te tekenen. Gefeliciteerd met je woning! Je krijgt toegang tot MijnTrebbehuis waarin je digitaal alle stukken over jouw woning vindt, zoals contractstukken, de technische omschrijving en de verkoop- en optietekeningen. Zodra de opschortende voorwaarden uit de overeenkomst zijn verstreken, gaat de bouw definitief door. Heb je ook de financiering rond? Dan is de koop van jouw toekomstige woning definitief.

De financiering
Over het algemeen heb je twee gesprekken met de hypotheekadviseur over de financiering van jouw nieuwe woning. Het eerste gesprek is oriënterend en vindt vlak voor de aankoop van je woning plaats. Dit geeft je inzicht in je financiële mogelijkheden. Het tweede gesprek leidt tot een officiële hypotheekaanvraag. Dit gesprek vindt plaats nadat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend bij de makelaar. 

Naar de notaris
Wanneer je financiering rond is en de opschortende voorwaarden zijn vervuld, ga je naar de notaris waar je tekent voor de leveringsakte en de hypotheekakte. Een belangrijk moment, want als je de deur uitloopt, ben je eigenaar van de grond waarop je woning wordt gebouwd. 

Betaling
Hoe gaat het nu met de betaling van je nieuwe woning? Je betaalt je nieuwe woning in termijnen. De eerste betaling vindt plaats bij de levering van de grond. Is de bouw al gestart? Dan moeten ook eventuele vervallen bouwtermijnen bij de grondlevering worden betaald. De bouwtermijnen stuur je naar de hypotheekverstrekker met de vraag deze te voldoen. 

 

Stap 4: De woning samenstellen

Voor de woningen in STEK zijn er verschillende mogelijkheden om je woning naar eigen smaak en wens aan te passen. Stel zelf je keuken en badkamer samen of kies voor een uitbouw. Onze wooncoach neemt contact met je op voor een gesprek en adviseert je over de mogelijkheden binnen dit project. Daarbij breng je ook een bezoek aan Woonbelevingscentrum LIV om inspiratie op te doen voor de afwerking van je woning. In de showroom, met een oppervlakte van meer dan 3.000 m2, staan vier inspiratiewoningen op ware grootte. De vier eigentijdse woningen zijn volledig ingericht en variëren in indeling en stijl, maar zijn te vergelijken met jouw woning. Loop door de woningen, laat je inspireren en krijg een goede indruk van afmetingen, materialen, afwerkingen en mogelijkheden. Je vindt de mogelijkheden onder ‘Downloads’. 

Alvast digitaal een kijkje nemen bij LIV? Bekijk dan de film

 

Stap 5: Start bouw

Niets staat de bouw van jouw woning meer in de weg, want je financiering is goedgekeurd, alle opschortende en ontbindende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst zijn voldaan en je hebt je woonkeuzes gemaakt. De bouw gaat van start. Funderingen worden gelegd en casco’s opgebouwd. De nieuwe wijk krijgt vorm. Tijdens de bouwwerkzaamheden houdt onze wooncoach je op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden en wordt er een kijkmoment ingepland. 

Stap 6: Oplevering

Hoera! Dit is het moment waar je naar uit hebt gekeken. Je woning is klaar en wordt opgeleverd. Nadat je de sleutels hebt ontvangen, is de woning écht helemaal van jou. Je kunt beginnen met het naar jouw smaak inrichten van de woning. Geniet ervan!